Dag lieve tiener,

Je bent meer dan welkom op deze blog en website. Maar ook je ouders of begeleiders kunnen van deze tekst nog heel wat opsteken om jou te gaan ondersteunen.

Je groeit nu van kind door naar jonge meid of jonge knaap. Je lichaam verandert constant en je hebt rare moodswings. Soms zijn er fysieke pijnen die in de weg zitten zoals bij het sporten. Je bent vaak liever alleen omdat je dan anderen niet lastig valt of je wil liever niet ‘raar’ benoemd worden.

Ook geurgewijs kan het zijn dat je lichaam verandert. Sommige hormonale ontwikkelingen zijn niet zomaar met een geurtje ‘weg’ te verstuiven. Word je er allemaal een beetje ongelukkig van?

We gaan in deze blog een verhaal schetsen van wat er diep in jouw veranderende lichaam bezig is en gezien wil worden. Lees maar mee en laat zeker je vragen en reacties na onder de blog!

Of je nu wel of nog niet al sexuele voorlichting op school kreeg, ik werk graag met beeldtaal en ga jou dit gebeuren wat anders uitleggen nu.

Op een bepaald moment, wat voor ieder kind anders is, ga je in een soort van overgang naar jongvolwassenheid groeien. Ook oudere mensen, zoals je oma, gaan rond hun 45 of 50ste levensjaar over naar een nieuwe fase. Zij gaan geen gezin meer stichten en hun systeem gaat op pensioen wat dat betreft.

Maar het gaat over jou!

Je wordt geboren met een team of groep van hormonen die pas vanaf je puberteit gaan verbinden met elkaar om tot actie over te gaan. Eerder al ontwikkelden deze kleine orgaantjes zich, maar pas nu gaan ze leren samenwerken. Ze hebben zoals bij een toneelstuk hun rol goed ingestudeerd en gaan pas een succesvolle opvoering tegemoet als ze op elkaar afgstemd zijn.

Je kan dit jouw hormoontjes ook vergelijken met een orkest of voetbalploeg. Eerst kom je samen, moet je les of training nemen en dan pas léér je in teamverband wat op te bouwen. Dit proces of deze leerschool moeten ook jouw hormonen of endocriene klieren doorlopen.

Je kent dat wel, soms word je gek van die ene jongen of dat ene meisje wat zijn of haar rol nog niet genoeg kent of heeft geoefend. Dus als team moet je geduld hebben en blijven trainen om tot een goede groep te groeien.

Dit is nu precies wat er gebeurd als we ‘in ontwikkeling’ gaan en onze teamleden wakker beginnen te worden.

Meisjes krijgen last vaak pijn aan hun groeiende borstjes, in hun buik en soms ook in het hoofd. Jongens hebben eerder last van hun groei, te weinig of teveel groei. Ook van haren die weelderig overal gaan groeien. Sommige jongens worden zelfs echte vechtersbazen als hun team hormonen niet goed op elkaar afgesteld geraken.

Jongens en meisjes zijn nu éénmaal anders gemaakt lichamelijk en mét reden natuurlijk, anders zouden jullie later geen gezin kunnen gaan stichten. Iets waar jullie nu nog helemaal niet aan denken. Toch is het belangrijk om aandacht te besteden aan jullie eigen team daarbinnen.

De symptomen zijn vervelend en hakken soms in op je hele vrolijke leventje. Erg ambetant en hinderlijk dus, maar het goede nieuws is :

JE KAN HIER WAT AAN DOEN !

Je hoeft niet meteen naar een dokter en aan de pil, laat me dàt alvast duidelijk maken. Er bestaan mensen die werken met de afstandsbediening van jouw lichaam, zij studeerden voor het beroep REFLEXOLOOG.

Zoals jij speelt met de afstandsbediening van je tv of spelcomputer, zo doen wij dat via je voeten met jouw lichaam. Veel kinderen waarvan de ouders dit al weten, raadplegen ons nog voor ze naar een dokter gaan. Wij zijn uiteraard geen dokters maar hebben wel een hele goede kennis over dat hormonenteam dat moet leren samen werken om jou te laten groeien en ontwikkelen.

Zo kan je bijvoorbeeld iemand die té snel of té traag groeit, helpen door het hele team te gaan bijsturen. Vette haren staan ook onder invloed van een team dat niet goed op elkaar is ingespeeld. Hetzelfde met buikpijnen omdat je maanstonden ook afhangen van de teamleden die je hormonen sturen. Net als borstjes die hun weg van binnen naar buiten proberen te vinden. Dit kan een pijnlijke ervaring zijn en daar heb ik als borstweefseldeskundige best veel tips voor.

Wil je graag groeien maar liefst zonder teveel pijn en smart? Dan mag je me altijd mailen of bellen als je hier meer over wil weten. Of deel deze blog met je ouders, want vaak weten zij niet eens wie we zijn of waar we kunnen helpen.

Gezond en eerlijk met je eigen lichaam leren omgaan, zorgt ervoor dat je héérlijk door je puberteit kan groeien.

Voor meer info: info@pur-esse.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *