Hoogsensitiviteit bij baby’s, peuters en kleuters, wat moet je hiermee? Dit is een vraag waar ik in de praktijk, maar vooral ook bij project Babymakingcoaching, dikwijls mee in aanraking kom.

Veel jonge ouders, waaronder vooral vele papa’s, zijn op zoek naar meer info rond ‘hoogsensitief opvoeden’. Ze wéten dat ze zelf hele gevoelige mensen zijn en hebben vaak angst hoe het met hun baby, peuter of kleuter zal zijn. Het verschil opmerken doen ze vooral door dingen mee te maken waarin ze zichzelf herkennen.

Het lijkt wel of mannen, eenmaal ze vader geworden zijn, hun geheugenknoppen reactiveerden. Voorheen leerden ze zich als stoere heren te gedragen (waarvan wij vrouwen wéten dat ze een peperkoekenhartje hebben) door hun opvoeding of overleving in de maatschappij of door omgang met vrienden.

Nu ze vader zijn, activeert baby ook bij hen een oerinstinct van bescherming en het beter doen. Ze komen weer meer met zichzelf en hun eigen emoties in contact waar ze voorheen eerder hun partner volgden in de hele zwangerschap en aanloop naar zwanger worden. Vaak wordt het na de geboorte pas écht.

Niets is minder waar, want ook mannen kunnen contact maken met hun aankomende kindje. Bij Pur~Esse en ook bij project Babymakingcoaching kan je hier al veel eerder mee aan de slag. Gespecialiseerde collega’s en ikzelf organiseren verschillende lezingen, workshops, vadercafés en meer om ook de mannen te informeren, te doen ervaren en te laten delen in dit grote geluk op weg naar een kindje.

Maar ook mama’s komen hier met aparte ervaringen. Zoals onderstaand bericht vermeld. Over sensitiviteit gesproken dus:

Hoi Myriam,

Diezelfde avond nadat we waren geweest is mijn kindje in mijn armen in slaap gevallen ’s avonds. Heel gek, want dat gebeurde nooit meer. 

In ieder geval, er is véél verbetering. Onze dochter slaapt zo goed als door (deze week even niet door de griep). 

Maar ik voel me vooral veel kalmer en ben bewuster met haar bezig. Ik vind het moeilijk uit te leggen maar heb het gevoel doordat ik me beter voel, zij dit ook voelt.

Ik wou eventueel binnen enkele weken nog wel eens terugkomen met mijn kindje erbij. Ik vond het een superervaring, waarvoor dank!

Deze jonge moeder komt met een kindje dat haar beide ouders de hele nacht wakker houdt, maar voordien een goede slaper was. Ze slaapt op de kamer van de ouders, net als voorheen, maar sinds enige tijd gaat het mis ’s nachts. Ze slaapt niet als mama en papa in de kamer zijn.

Na even met het jonge kindje te werken, blijkt ze goed in haar lichamen te zitten en besluit ik met mama aan het werk te gaan, de peuter op schoot. Mama panikeert bijna want haar dochter kan niet stil zitten bij haar. Eenmaal met de voeten van de jonge, overspannen moeder in mijn handen ontspant het jonge meisje en valt bijna na 5 minuten in diepe rust.

Blijkt dat ze thuis in een verbouwing zitten, waar binnen niks van te merken is, maar blijkbaar voelt hun kindje wel de oververmoeidheid van de ouders en de spanningen die deze grote veranderingen met zich mee brengen bij beide ouders.  Wanneer mama zich kan ontspannen, lukt het dochterlief ook om dit voorbeeld van ‘ont-spannen’ te volgen.

Kinderen leren van wat ze zien, voelen, ervaren,… Niet van wat je zegt of doet! Leg dus altijd dingen uit, ook al denk je dat ze het niet begrijpen! Want soms zijn je handelingen of gedragingen in totale tegenstelling met wat je bedoelt.

Ga dus altijd eerst even kijken hoe het met jullie gesteld is en kijk dan naar het gedrag van je kleintje of wat het jou aanreikt. Een gezin weer in balans! Héérlijk werk toch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *